Soru (29) - Üçte ikilik çoğunluğun dışında kalan maliklerin, açık artırma ile satış işleminden geri dönüşleri mümkün mü ?

Cevap:Satış işlemi tamamlanıp komisyonca karara bağlanmadan evvel, üçte ikilik çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin, üçte ikilik çoğunluk ile alınan kararı kabul etmeleri ve üçte ikilik çoğunluk ile alınan karar doğrultusunda yapılan sözleşmeyi komisyonca verilen süre içerisinde imzalayarak Müdürlüğe vermeleri halinde, açık artırma ile satış işlemi geçersiz sayılır. 

Soru (30) - Vatandaş 2008 yılında müteahhitle anlaşma yapmıştır. Şu an kentsel dönüşüm kapsamında binayı yenileyeceklerdir. 2008 yılında meteahhitle yaptığı sözleşme geçerli oluyor mu ? Yoksa yeniden sözleşme yapılması mı gerekmektedir ?

Cevap:Bir binaya 6306 Sayılı Kanun kapsamında risk tespiti yaptırılmadan yapılan bütün işlemler, sözleşmeler özel hukuk çerçevesinde değerlendirilir. Binaya risk tespiti yaptırıldıktan sonra, risk tespitinden önce yapılmış sözleşmeler aynı şekliyle uygulanacak ise, bu işlemlerin 6306 Sayılı Kanun kapsamında yapıldığının belirtilmesi gerekir. 

Soru (31) - Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binasının yerine yeni bir bina yapmak istemiyor. Arsa şeklinde bırakmak istiyor. Bu durum mümkün müdür?

Cevap: En az üçte ikilik çoğunluk ile yapılan anlaşmaya göre kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın yerine yeniden bina yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.  

Soru (32) - Kira yardımı (2015) ne kadardır ?

Cevap:Kira yardımı olarak 2015 yılı için tasarlanan ücret 735 Türk lirasıdır.

Soru (33) - Kira yardımı süresi ne kadardır ?

Cevap:Kira yardımı süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 aydır. Riskli alanlarda kira yardımı 36 ayı geçmemek şartı ile ilgili kurumca belirlenir. 

Soru (34) - Kentsel dönüşüm kapsamında kiracılara ne kadar yardım yapılır ?

Cevap:Kiracı olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, aylık kira bedelinin iki katı kadar kira yardımı yapılır. 

Soru (35) - Kira yardımı için gereken evraklar nelerdir ?

Cevap: Malikler için ; başvuru formu, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, tapu belgesi aslı ve fotokopisi, taşınmaza ait güncel tapu kaydı, adrese dayalı nüfus kayıt örneği, kamu bankalarına ait (IBAN) numarasını gösteren hesap cüzdanı fotokopisi, son üç aya ait eletrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı

Kiracılar için; başvuru formu, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, riskli binada olduğunu gösterir son üç aya ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarından birinin aslı, yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneğinin aslı, riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi, kamu bankalarına ait (IBAN) numarasını gösteren hesap cüzdanı 

Soru (36) - Aynı kişiye hem kira yardımı hem de faiz desteği yapılabilir mi?

Cevap:Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz.

Soru (37) - Kira yardımından faydalanabilmek için hangi şartlar aranır ?

Cevap: Kira yardımından faydalanabilmek için hak sahiplerinden ikamet şartı aranır. Bu şart, ilgili faturalar ile kanıtlanır. 

Soru (38) - Bir dairem ve işyerim var. Hem dairem hem de işyerimden kira yardımı alabilir miyim ?

Cevap: Faiz desteğinden faydalananlar kira yardımından, kira yardımından faydalananlar ise faiz desteğinden faydalanamaz. Bu nedenle, hem daire hem de işyeriniz için kira yardımı alabilirsiniz. 

Soru (39) - Kentsel dönüşüm kapsamında kredi desteği alabilmek için hangi bankalara başvurabilirim?

Cevap: Bakanlıkla protokol imzalamış bankalara başvurulmuş olması gerekir. Bu bankalar;

İş Bankası, DenizBank, AKBANK, HALKBANK, Türkiye Finans, VakıfBank, YapıKredi, BANKASYA, TEB, Garanti, Şekerbank, alBaraka, KUVEYTTÜRK, ZİRAAT BANKASI, FİNANSBANK, ING BANK, A Bank, olarak belirlenmiştir.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

<<<<ÖNCEKİ